Anasayfa » Blog » SEO » Site Haritası (Sitemap) Nedir ? Nasıl Oluşturulur ? Sitemap Rehberi

Site Haritası (Sitemap) Nedir ? Nasıl Oluşturulur ? Sitemap Rehberi

Son güncelleme :

by

Birazdan detaylıca bahsedeceğimiz sitemap (Site haritası), siteler için en önemli parçalardan birisidir. Özellikle arama motoru optimizasyonu (SEO) ve teknik arama motoru optimizasyonu (Teknik SEO) konularında, yönettiğimiz sitelerin için olmazsa olmazların başında gelmektedir. Oluşturduğumuz içeriklerin veya sayfaların bir bağlantısı (URL) bulunmakta. Oluşturduğumuz bu bağlantıları toplu bir şekilde arama motorlarına göndermek için bağlantılarımızı toplu bir şekilde sitemap içerisinde barındırırız. Bu listeyi ise başta Google olmak üzere Bing, yandex ve diğer arama motorlarına tanıtırız ve oluşturduğumuz tüm içerikleri en hızlı şekilde bu arama motorlarına bildirmiş oluruz. Unutmayın ki sitemap olmazsa bile arama motorlarının botları sitenizi inceler ve içeriklerinizi dizinlerine eklerler. Sitemap ise bu olayı tamamen hızlandırır ve optimize eder. Eğer bir yeni bir site oluşturduysanız veya oluşturduğunuz sitenin kontrolünü sağlıyorsanız bu rehber içeriğimiz tüm sorularına cevap verecektir. Haydi başlayalım…

Sitemap Nedir ?

Site Haritası Nedir ?

Şimdi detaylara başlamadan önce ne öğrendiğimize göz atalım. Sitemap, isminden de anlayacağınız üzere sitemizin bir haritasıdır. Sitemiz içerisinde oluşturduğumuz tüm içeriklerin listesini saklar. Bu listeleri toplu bir şekilde arama motorlarına sunarız. Sunduğumuz bu liste ile işlerimiz çok kolaylaşır çünkü arama motorlarının botlarına bir yön göstermiş oluruz. Biraz daha detaylı anlamanız için arama motorlarının nasıl çalıştığı hakkında az da olsa bilgi sahibi olmalısınız. Arama motorlarının nasıl çalıştığını inceleyelim.

Eğer arama motorlarının çalışma prensibini incelerseniz bu motorların birden fazla çeşitle botlara sahip olduğunu görürsünüz. Bu botlar internette gezinerek tüm linkleri inceleyerek kendi dizinlerine ekleyen tarama çeşidi vardır. Yani sitelerin linklerini ve dolaylı olarak içerisini tarayan çok büyük veritabanına sahiptirler. Bu botlar bu taramalar sonucunda bazı kararlar alırlar. İçerikleri belirli anahtar kelimelerde sınıflandırır ve ilgili anahtar kelimeler için sıralama koyar.

Arama motorlarının kendilerine ait bir panelleri vardır. Bu paneller sayesinde sitemap bağlantımızı onlara bildiririz. Bu botlar sayfaları bulabilmek için sitenin sayfalar arasındaki bağlantılarını kullanıyor. Örneğin bir içerik oluşturduğunuzda yönlendiren bir adres(bağlantı) bulunmazsa o sayfayı dizine eklemez ya da dizine eklemesi çok uzun sürebilir. Bu sonuçta istemediğiniz bir sonuçtur.

Site haritasının en önemli özelliği burada ortaya çıkıyor. Siz bir içerik üretiyorsunuz ve yayınlıyorsunuz. Bu yayınladığınız içerik daha önceden yayınlanmış ve derinliği olan sitemap üzerinden referans gösteriliyor. Arama motorlarının botları yönlendirmiş olduğunuz sitemap haritasını sürekli kontrol ettikleri için güncellenen içerik listesini çok hızlı okuyorlar. Ürettiğiniz içerik site haritasında listelendiği için dizine eklenme süresi oldukça kısaltıyor.

Sitemaps’ın Faydaları Nelerdir ?

Websitenizde bir sitemap kullanırsanız bunun oldukça fazla yarını göreceksiniz. Websitenizde site haritası(sitemap) kullandığınız şu gibi faydalar sağlamış olursunuz.

İçeriklerinizin Hızlıca İndexlenmesi

Sitemap’ın en önemli özelliklerinden birisi burada devreye giriyor. Eğer sitenizin sitemaps sayfasını iyi bir şekilde inşa edebilirsiniz. Paylaştığınız veya paylaşacağınız içeriklerin Arama motorlarında hızlıca dizine ekleneceğini göreceksiniz. Bu sayede arama motorları paylaştığınız tüm içeriklerinizi daha hızlı ve daha kolay bulabilecekler.

Güçlü ve Derin Sayfalar Daha Kolay Dizine Eklenecek

Derin ve güçlü olarak bahsettiğimiz sayfalar sitenizin daha otoriter sayfalarıdır. Bir örnek verelim. Bir Piramit düşünün. Bu Piramit’in en başında sitenizin ana sayfası bulunuyor bunun hemen altında önemli açılış sayfalarınız var. Alta indikçe arama motorları gözünden daha önemsiz diyebileceğimiz sayfalar geliyor. Burada önemsizi gereksiz olarak algılamayın. Unutmayın ki bu sayfalar zamanla daha üst sıralara gelebilirler ve önemli açılış sayfaları olabilirler. Sistem bu şekilde inşa ediliyor.

Her yeni girdiğiniz içerik bu Piramit’in en altından başlar gibi düşünebiliriz. Tabi ki işin içinde daha farklı detaylar var ama o konuya başka içerikte değiniriz. Bu Piramit’in en altında olan sayfaların arama motorları botları tarafından bulunması daha zor olabilir ve bu sayfaları dizinlerine eklemeleri daha uzun sürebilir. Bu mantıkla anlıyoruz ki sitemaps derin ve güçlü bir sayfa yapısı demektir. Yeni oluşturulan bir içerik sitemaps sayfasında listelendiğinde daha derin ve güçlü bir sayfa tarafından desteklenir ve dizine eklenmesinde herhangi bir problem olamayacaktır.

İçerikleriniz Takibi Kolaylaşır

Gün geçtikçe üretilen içeriklerin sayısı artar bu sebepten takip zorlaşır. Örneğin kaç adet içeriğiniz bir arama motorunda dizine eklenmiş olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Mesela site haritanızda 100 adet içerik olduğunu gördünüz, ilgili arama motorunda site:reklam41.com aratarak veya ilgili panelini kullanarak kaç adet içeriğiniz dizine eklemiş olduğunu kontrol ederek kıyaslama yapabilirsiniz. Bu sayede dizine eklememiş sayfalarınız fark eder ve tekrar dizine eklenmesini talep edebilirsiniz.

Sitemap Çeşitleri/Tipleri

Merhabalar, site haritaları çeşitleri gözünü korkutmasın. Bunlar site haritası oluşturduktan sonraki işler. Yani bunlar yapmıyor olmanız içeriklerinizin arama motorları tarafından olumsuz etkileneceği anlamına gelmez ama bunları yapmanız siteniz için olumlu sonuçlar doğuracaktır. İsimlerinden de anlayabileceğiniz üzere bunlar ilgili içeriğin hangi konuda olduğunu önceden arama motorlarına bildirmek için yapılır. Yani bir sitenizde tüm bunların hepsini kullanabilirsiniz.

  • Resimleriniz İçin Site Haritası( Image Sitemap): Web sitenizde Google veya diğer arama motorlarının görsel aramasını hedeflediğiniz çok sayıda görsel ve görsel bağlantı varsa, onlar için bir tane olması sizin için çok iyi olacaktır. Bu web siteleri için görüntülerin indekslenmesi ve izlenmesi çok daha kolay olacaktır.
  • Videolarınız İçin site haritası(Video Sitemap): Eğer gönderilerinizde çok sayıda video paylaşıyorsanız, bu videoların URL’lerini içeren bir videonuz olması çok önemlidir. Çünkü video arama, arama motorları için de oldukça önemlidir.
  • Haberleriniz İçin Site Haritası(News Sitemap): Google Haberler, Google tarafından onaylanırsanız gösterebileceğiniz çok önemli bir zengin snippet’tir. Ve haber sayfalarınız ve yayınlarınız Google’ın Haberler bölümünde görünecektir. Bu nedenle, Haber içeriği paylaşıyor ve yayınlıyorsanız, web siteniz için bir Haberler site haritasına sahip olmanız gerekir. Bunun
  • Ayrı Mobil Sitesi olanlar için Site Haritası (Mobile Sitemap) : Bu site haritası türü mobile için farklı url yapısı kullananlar için örneğin bazı sitelerde mobil ziyaretçileri ayırt etmek ve farklı deneyim sunmak için m.reklam41.com gibi farklı bir siteye yönlendirebiliyor.
  • Ürünler için Site Haritası (Product Sitemap): For e-commerce websites, it is very important to have product sitemaps in general. So, it is very important to have a product sitemap on your e-commerce website if you want to be indexed in the Google Shopping system.
  • Birden Fazla Dil kullananlar için Site Haritası (Language Sitemap): Bazı siteler birden fazla dil kullanırlar. Örneğin reklam41.com/en (en=engilish). Arama motorlarına birden fazla dil kullandığını söylemeleri gerekir. Eğer bu haritayı kullanmazsalar arama motorları siteyi uygun dil kitlesine göstermeyebilir.

Site Haritası (Sitemap) Nasıl Oluşturulur ?

Site Haritası Nedir ? Nasıl Oluşturulur

Web sitenizdeki tüm bağlantıları içeren ve arama motorlarının ihtiyaç duyduğu diğer türden bilgileri içeren listelerdir. Genel olarak bunları oluşturmanın farklı yolları vardır.

Öncelikle web sitenizin genel yapısını bilmeniz gerekir. Ve bu yapıyı biliyorsanız kolayca oluşturabilirsiniz.

Tipik bir bilgide, bu bilgilerin genel olarak yer alması gerekir;

  • İçeriğinizin Konumu: Bu yalnızca sayfanın veya gönderinin URL’sidir.
  • İçeriğinizin Tarihi ve Güncelleme Tarihi: Böylece, arama motoru tarayıcıları genel olarak bu içerikleri ne zaman taramaları gerektiğini bilebilir. İçeriğinizi güncellediğinizde arama motorları bunun farkında olur.
  • Sayfanızda çok sayıda sayfa ve gönderi varsa, sayfalara öncelik de atayabilirsiniz.
  • Bu, site haritanızdaki arama motorlarına göndermeniz gereken önemli bilgilerdir. Ve arama motoru tarayıcıları, sayfanıza verimli bir şekilde ulaşabilir ve tarayabilir.

Uzantısı .XML Olan Site Haritası Oluşturun

Site haritanızın (Sitemap’ınızın) uzantısı yayın olarak “.xml” uzantısıdır. Bu nedenle, yukarıdaki tüm bilgilerle iyi bir tane oluşturmanız gerekir. Arama motorlarının anlayabilmesi için bu bilgiyi HTML olarak da ekleyebilirsiniz.

Ayrıca, web siteniz için HTML XML site haritaları oluşturmak üzere Sublime text’i kullanabilirsiniz.

Site haritası sözdiziminizin doğru olduğundan emin olmanız gerekir. XML site haritanızda hatalar varsa arama motorları sayfalara ulaşamaz ve ulaşamaz. Bağlantı içindeki bağlantı için örnek HTML;

<urlset xmlns="http://www.sitemaps.org/schemas/sitemap/0.9">
  <url>
    <loc>http://www.orneksite.com/ilk-icerik.html</loc>
    <lastmod>2018-06-04</lastmod>
  </url>
</urlset>

Bir sitenizin doğru olup olmadığını doğrulamak için XML Site Haritası doğrulayıcı araçlarını kullanabilirsiniz. etiketleri arasına farklı türde URL’ler ekleyebilirsiniz.

Site Haritanızı Web Sitenizin Kök Dizinine Ekleyin

Web sitenizin XML site haritası için bir kök klasörünüz olmalı ve bu dosyayı o klasöre yerleştirmeniz gerekiyor. Genel olarak, bu klasör genellikle orneksite.com/sitemap/ şeklindedir. Bu klasörün içine sitemap.xml dosyasını eklerseniz arama motorları bu dosyaya kolayca ulaşabilir. Web sitenize harita eklemek istiyorsanız bu adımları takip edebilirsiniz.

  • Öncelikle hostinginizin cPanel’ine girmeniz gerekmektedir. Çünkü web sitenizin kök klasörünü sunucu sisteminizden eklemeniz gerekiyor. cPanel’den yapabilirsiniz.
  • Web sitenizin cPanel’inden Dosya Yöneticisini açın. Dolayısıyla dosyaları buradan yönetmeniz çok kolay olacaktır.
  • Dosya Yöneticisi’nde “public_html” adlı bir dosya var. O dosyayı açmanız gerekiyor. Bu dosya, web sitenizin tüm dizinlerini içerir. Sitemap.xml dosyasını “public_html” içine yüklemeniz gerekiyor.

Yukarıda gördüğünüz gibi, XML site haritasını web sitenize yüklemek çok basit. Uzantısını arama çubuğuna girerseniz, sahip olduğunuz dosyaya kolayca ulaşabilirsiniz.

XML Site Haritasını Robots.txt Dosyasına Ekleyin

Robots.txt dosyası, web sitenizi ziyaret eden arama motoru tarayıcılarını ayarladığınız çok önemli bir dosyadır. Farklı türde arama motoru tarayıcılarına ve botlarına izin verebilir veya izin vermeyebilirsiniz.

Ayrıca, bu robots.txt dosyasında sahip olduğunuz tüm bilgileri belirtmeniz gerekir. Örneğin direkt olarak şu şekilde eklemeniz gerekiyor;

sitemap: https://orneksite.com/sitemap.xml

Böylece, arama motoru tarayıcıları XML site haritanıza kolayca ulaşır. Bunu aktif olarak her yerde görebilirsiniz. Bildiğiniz bir blog sitesinin sonuna .com/robots.txt ekleyerek kontrol edin ve canlı örnekleri inceleyin.

Site Haritanızı Google’a Gönderin

Haritanızı robots.txt dosyasına ekledikten sonra site haritanızı Google gibi arama motorlarına gönderebilirsiniz. Bunu Google Arama Konsolunda kolayca yapabilirsiniz. Bu nedenle, göndermeniz çok kolay olacaktır.

Arama konsolunuzun kontrol paneline gitmeniz yeterlidir, tarama ayarlarından “Site Haritaları” bölümüne gidebilirsiniz. Bu bölümden sahip olduğunuz site haritasını kolayca gönderebilirsiniz.

Bir kez gönderdiğinizde, Google’ın tarayıcıları web sitenizi ve bundan sonra haritanızı bilecektir.

Bu adımı basitçe özetlemek gerekirse, Google Search Console kurulumunu yaptıktan sonra panele giriş yapın sol menüde ” Site haritaları ” alanını göreceksiniz. Oradan site haritanızı bir kaç saniye içinde ekleyebilirsiniz.

Farklı Şekillerde Site Haritalarına Sahip Olmak

Ancak fark ettiğiniz gibi, web siteleriniz için her gönderi veya sayfayı oluşturduğunuzda bunlarla uğraşmak zor ve külfetli olabilir. Dolayısıyla, WordPress gibi farklı içerik yönetim sistemlerinde, sizin adınıza kendilerini oluşturan farklı türde SEO eklentileri kullanabilirsiniz. Bu nedenle, her seferinde site haritalarını oluşturma ve güncelleme ile kendinize yük olmanıza gerek yoktur.

Bu eklentiler ve ekstra programlar, sayfalarınızda ve yayınlarınızda her değişiklik yaptığınızda site haritasını ayarlıyor. Ve bunları sizin için otomatik olarak değiştiriyorlar. Ve sitemap.xml bağlantısına bakarsanız, bunların görüntülenme sırası çok daha kolaydır.

WordPress Site Haritalarını Otomatik Olarak Oluşturur

WordPress kullanıyorsanız, bu içerik yönetim sistemi otomatik olarak site haritaları oluşturur. Bu nedenle, WordPress web siteleri oluşturuyorsanız, site haritaları oluşturmak için uğraşmanıza gerek yoktur. Ve bu site haritaları genellikle otomatik olarak güncellenir. Farklı içerik türlerini ayarladığınızda veya yayınladığınızda, WordPress bu içeriği otomatik olarak site haritasına ekler.

Ayrıca, içeriği WordPress’te güncellerseniz, son güncelleme zamanı site haritasında otomatik olarak güncellenecektir.

Yoast SEO Eklentisini Kullanma

Wordpress Yoast Seo Kurulumu
WordPress Yoast Seo Kurulumu

Yoast EO eklentisi ayrıca insanların WordPress ve Shopify’da kolayca kullanabileceği çok yaygın bir SEO eklentisidir. Bu eklentiyi oluşturursanız, web siteniz adına bir site haritası oluşturabilir. Bu nedenle, sıfırdan site haritaları oluşturmakla uğraşmanıza gerek yok.

Ayrıca,s eklentisi, web sitenizin diğer teknik ve sayfa içi SEO sorunlarını etkin bir şekilde halleder. Bu nedenle, WordPress kullanıyorsanız, Yoast SEO eklentisini kullanmanızı öneririz. Bu çok kullanışlı.

XML Site Haritaları WordPress Eklentisi

Bu, site haritalarınızı etkili bir şekilde oluşturmak için kullanabileceğiniz başka bir site haritası eklentisidir. 500’ün altında daha az sayıda bağlantı içeren web siteleri kuruyorsanız, bu eklentiyi kolayca kullanabilirsiniz.

Screaming Frog ile Site Haritaları Oluşturma

Screaming Frog, bilgisayarınıza indirebileceğiniz bir diğer önemli faydalı programdır. Web sitenizin teknik SEO’sunu yönetebileceğiniz çeşitli araçlara sahiptir. Genel olarak XML site haritaları oluşturmak için bu programı kullanmak çok kolaydır.

Öncelikle Screaming Frog Spider’ı kendi sitesinden indirmeniz gerekiyor. İndirdikten sonra, bu programı bilgisayarınıza yüklemeniz gerekir.

Programı bilgisayarınızda açın ve web sitenizin URL’sini yapıştırın. Ve Tara düğmesine tıklayın. Web sitenizin tüm URL’lerini ve sayfalarını tarar. Bu nedenle, farklı türde URL’ler oluşturmanız çok kolay olacaktır.

“Site Haritaları” sekmesinde, web siteniz için kolayca bir site haritası oluşturabilirsiniz. Böylece herhangi bir sorunla karşılaşmazsınız. Hangi tür sayfaların eklenmesini isteyip istemediğinizi açılan bölümden kolayca ayarlayabilirsiniz. Ve site haritanız için başka türden ayarlamalar yapabilirsiniz. “İleri” düğmesini tıklarsanız, web siteniz için bir site haritası XML dosyası oluşturulur.

Site Haritaları Hakkında Hatırlanması Gereken Önemli Noktalar

Site haritaları, Google’a gönderdiğiniz tüm bağlantıların tek listesidir. Sıralamaya çalıştığınız önemli sayfaların tüm listelerini içerir. Bu yüzden detaylı bir şekilde site haritaları oluşturmak oldukça önemlidir.

Otomatik site haritası oluşturucu araçlarını kullanmak daha iyi olacaktır. Çünkü bu araçlar site haritanızı HTML bazında daha iyi oluşturur. Sahte site haritaları oluşturabilirsiniz ve bu sizin için indeksleme sorunlarına neden olabilir. WordPress ve Yoast SEO gibi site haritalarını oluşturmak için otomatik sistemler kullanmak sizin için çok faydalı ve zaman kazandırıcı olacaktır.

Site Haritanızı Düzenli Olarak Kontrol Edin

Web sitenizin site haritalarını oluşturmak için otomatik sistemler kullanabilirsiniz. Ancak, her şeyin yolunda olduğunu görmek için site haritanızı düzenli olarak kontrol etmeniz çok önemlidir. İçeriği ve gönderileri kontrol edin ve doğruysa zamanları güncelleyin. Yani genel olarak otomatik sistemler kullanıyorsanız işiniz çok kolay olacaktır.

Ayrıca, sayfanızda görünmesi için yüksek kaliteli sayfalara öncelik vermeniz gerekir. Çünkü, site haritasındaki tüm bağlantıları, hatta etiketleri eklerseniz, site haritası doğru bir şekilde işlenemeyecek kadar büyük olacaktır. Yalnızca en önemli sayfaları eklemek çok önemlidir.

Örneğin, ana sayfalar, ana açılış sayfaları ve diğer açılış sayfaları, site haritanıza eklemeniz gereken en önemli sayfalardır.

Ayrıca, web sitenizde standart URL’ler varsa, yinelenen içerikten kaçınmak için yalnızca standart sürümleri dahil etmek çok önemlidir.

Büyük Site Haritalarını Böl

Web sitenizde birkaç site haritası oluşturabilirsiniz. Örneğin, yalnızca sayfalar, videolar ve gönderiler için site haritaları oluşturabilirsiniz. Bu nedenle, onları farklı site haritalarına bölmek daha iyi ve kontrol edilmesi daha kolay olacaktır.

Ayrıca, binlerce gönderi ve bağlantı içeren büyük bir web sitesini yönetiyorsanız, site haritasını bölmek çok daha iyi olacaktır. Otomatik site haritası oluşturucuları genellikle bunları her 1000 bağlantıya böler. Bu nedenle, genel olarak site haritalarını bölmek çok sağlıklı bir yoldur.

Bunlar, kendi parametreleriniz hakkında hatırlamanız gereken çok önemli parametrelerdir. Ve bağlantılarınızın yalnızca gerekli sürümlerini site haritalarına eklemeniz gerekir. Ayrıca otomatik sistemler kullanıyorsanız, bu sistemler genel olarak tüm bu parametreleri halledecektir.

Ayrıca site haritanız 50 MB ve 50.000 URL’yi geçmemelidir. Bu noktadan sonra yeni bir site haritası oluşturmanız gerekiyor. Ayrıca, bunları resimler için oluşturuyorsanız, maksimum URL 1000’dir.

Ayrıca site haritanızda ve etiketlerinin olması gerekir. Bunlar, onlar için kullanabileceğiniz HTML etiketleridir.

Google Search Console’daki Hatalarla Başa Çıkma

Google Search Console’da site haritası hatalarıyla karşılaşabilirsiniz. Karşılaştığınız site haritası hatalarını çözmek istiyorsanız bu adımları kontrol etmeniz gerekmektedir.

  • Öncelikle tarayıcılarınızın arama çubuğundan site haritasının alan adı uzantısını kontrol edin. Site haritasının URL’si bu biçimde olmalıdır; ornek.com/sitemap.xml
  • Genel olarak bunları oluşturmak için kullanıyorsanız, eklentilerden ve uygulamalardan site haritası seçeneklerini kontrol edin. Seçeneklerde sorun olabilir.
  • Sorunu çözemezseniz, site haritasını silin ve sıfırdan yeni bir site haritası oluşturun. Çoğu zaman bu, onlarla olan sorunlarınızın çoğunu çözecektir.
  • Site haritanızdaki URL’lere ulaşıp ulaşamadığınızı kontrol edin. Ulaşmaya çalışıyorsanız URL’lere tıklayın. Böylece site haritalarına ulaşmanız çok kolay olacaktır.
  • Site haritasını robots.txt dosyasının içine eklemeyi unutmayın. Web sitenizin teknik SEO’su için çok önemli bir ayardır.
  • Elinizdeki yeni site haritasını test edin ve tekrar Google’a gönderin.

Bu konularda herhangi bir sorun yaşamıyorsanız site haritası oluşturmanıza gerek yoktur. Doğru bir site haritası oluşturmanın farklı ve önemli noktaları vardır. Bu noktalara uyarsanız genel olarak herhangi bir sorunla karşılaşmazsınız.

Bu Sayfaları ve Gönderileri Site Haritanıza Dahil Etmeyin!

Bunlar, site haritanıza eklememeniz gereken genel yazılar ve sayfalardır. Çünkü genel olarak sayfalarınızın tarama performansına ve teknik SEO’suna zarar verebilirler.

  • Ana sayfalardan ziyaretçi yönlendirdiğiniz yardımcı sayfaları eklememelisiniz. Bu sayfalar genel olarak JScript hesaplamalarının formlarını ve genel olarak uygulamalarını içerir. Çünkü Google ve arama motorlarında bu yardımcı sayfalar için üst sıralara çıkmayı hedeflemiyorsunuz.
  • Yönlendirme sayfalarını kendi sayfalarınıza dahil etmeyin. Eski sayfaları silmeniz ve 301’i yeni sayfalara yönlendirmeniz gerekiyor. Yeni sayfaları site haritasına eklemelisiniz. Ayrıca, 401 silinmiş başlığı olan içeriği sildiyseniz, bu içerikleri site haritanızdan hariç tutun. Ayrıca 501 hosting hatası veren içerikleri de silmeniz gerekmektedir.
  • Ziyaretçilerin web sitesini filtreleyerek oluşturduğu URL yapıları varsa, bir site haritası bu tür URL yapılarını içermemelidir. Web sitelerinin SEO performansı için önemli değiller.
  • İletişim, çerez politikaları ve gizlilik politikaları gibi standart sayfalar genel olarak gereksiz sayfalardır. Ancak bu sayfalara özel bir site haritası da oluşturabilirsiniz.
  • Sayfalar alt sayfalara bölünürse, oluşturulan yeni URL yapıları olacaktır. Bu sayfaları site haritanıza dahil etmeyin. Çünkü bu alt sayfalar için sıralama yapmaya çalışmayacaksınız. Ana sayfalar için sıralamaya çalışacaksınız.
  • Ayrıca, Robots.txt dosyasıyla bazı sayfaları engellediyseniz, bu sayfaları ve URL’leri site haritasına eklemeyin. Çünkü bu sayfaların genel olarak arama motorları tarafından dizine eklenmesini istiyorsunuz.
  • Ayrıca meta açıklamalarında “noindex” etiketleri olan sayfalara sahip olabilirsiniz. Bu sayfaları da site haritasından açıklamanız gerekiyor. Çünkü bu sayfaların arama motorları tarafından indekslenmesini istemezsiniz.
  • Web sitenizde kanonik sayfalar olabilir. Standart sayfayı site haritasına eklerseniz, standart URL’ye sahip diğer sayfayı eklemeyin. İçeriği çoğaltmaktan kaçının.

AMP Sayfaları İçin Onlara İhtiyacımız Var mı?

AMP sayfalarının web sitenizin hızlanan mobil sayfaları için kullanabileceğiniz hızlandırılmış mobil sayfa olduğunu biliyorsunuz. Ayrıca mobil sayfalarınızın AMP sayfalarının uzantıları çok daha iyi ve farklı olacaktır. Bu AMP uzantılarını bunlara eklemeniz gerekip gerekmediğini merak edebilirsiniz. Ancak bu AMP uzantılarını bunlara eklemeniz gerekmez. Çünkü onları yaratmanız sizin için çok daha kolay olacaktır.

Tek Sayfalık Web Siteleri İçin Bir Site Haritasına İhtiyacımız Var mı?

Tek sayfalık web siteleri, genel olarak kişisel sayfalar oluşturmak için çok kullanışlıdır. Ve bu tek sayfalık tasarımlarda genellikle web sitesini tanımlayan tek bir satır bulunur.

Genellikle farklı türde bağlantılara sahip web siteleri için gereklidirler. Ancak tek sayfalık web sitelerinde genel olarak tek bir bağlantı bulunur. Bu nedenle, tek sayfalık web siteleri için bir site haritası oluşturmanıza gerek yoktur. Çünkü sayfanız zaten genel olarak bir web sitesi uzantısına sahiptir.

Video Zengin Snippet’leri ve Video Site Haritaları

Biliyorsunuz Google’ın video açısından zengin snippet’ler için önemli bir yeri var. Web sitenize video yüklüyorsanız, genel olarak kolayca video açısından zengin snippet’ler oluşturabilirsiniz. Video yapılandırılmış verilerini kullanırsanız, Google’ın video arama sonuçlarında görünebilirsiniz.

Ama ayrıca videoların bulunduğu sayfa için video yapılandırılmış veri kullanıyorsanız video oluşturmanıza gerek yoktur. Çünkü Google web sitenizin video sayfalarını rich snippet olarak alıp video sonuçlarında gösterecektir. Ancak video site haritaları oluşturmak da genellikle çok daha önemlidir.

Ziyaretçilerin Site Haritasına İhtiyacı Var mı?

Genel olarak, onları ziyaretçiler için oluşturmuyoruz. Bunları arama motoru tarayıcıları için oluşturuyoruz. Ancak, web sitesinde daha iyi gezinme sağlamak için web sitenize bir site haritası da ekleyebilirsiniz. Ancak gönderilere ekmek kırıntıları veya diğer ilgili makaleler eklemek, insanları daha iyi bir şekilde yönlendirecektir.

Genellikle arama motorları içindir. Üstelik sistemmap’i web sitenize eklemenize gerek yok. Ayrıca organik kaynaklardan gelen ziyaretçiler için genellikle sıkıcı yapılardır. Ama dilerseniz ekleyebilirsiniz.

SONUÇ ;

Bu eksiksiz rehber içerikle site haritalarınızı kolayca oluşturabilirsiniz. Eksiksiz ve kusursuz yapacağınız bir site haritası ile harika sonuçlar alacağınızı düşünüyoruz.

Önemini yukarıdan anlayabilirsiniz. Bu yüzden profesyonel olanları almak ve arama motorlarına sunmak için farklı bir çaba harcamanız gerekiyor. Arama motorları, bir web sitesinin sahip olduğu farklı türden sayfaları dizine eklemek için nereye bakacağını bilir.

Web siteleriniz için kullanabileceğiniz otomatik sistemler de bulunmaktadır. Örneğin, WordPress kullanıyorsanız, otomatik site haritası oluşturma araçlarını kolayca kullanabilirsiniz. Genel olarak herhangi bir sorunla karşılaşmazsınız.

Bunlar işaret ettiğimiz genel noktalardır. Son olarak onlar hakkında yorumlarınızı ve sorularınızı aşağıya bırakmayı unutmayın. Değerli geri bildirimleriniz bizim için çok önemli!

Site Harıtası ( Sitemap ) Nedir ?

Site haritaları, bir web sitesinin tüm bağlantılarını yani URL’lerini bulabileceğiniz site haritalarıdır. Arama motoru botlarının yeni gönderilerinizi veya güncellenen gönderileri yeniden taraması için önemlidirler. Ve tarama faaliyetleri için kullanabilecekleri site haritalarını arama motorlarına göndermeniz gerekir.

Site haritasının uzantısı nedir ? .XML midir ?

Evet. sitemap uzantıları genellikle .XML’dir Bu nedenle, arama motorlarına göndermek istiyorsanız bir XML site haritası oluşturmanız gerekir. Çünkü tarayıcılar ve botlar, arama motorlarının bilgileri için XML dosyalarının içine bakıyor.

Site haritasının SEO’ya etkisi var mıdır ?

Evet, Site haritaları sitenizi SEO bakımından olumlu etkiler. Site haritalarının SEO’ya yardımcı olma şekli, genellikle arama motorlarının güncellenmiş ve yeni içerik bulmasına yardımcı olmakla ilgilidir. Çünkü arama motoru tarayıcıları ve botları, yeni sayfalar bulmak için internetteki bağlantıları takip ediyor. Böylece, onları bu şekilde indeksleyebilirler. Ve başka bir sayfaya bağlantısı olmayan, ancak site haritasında bir gönderi paylaşırsanız. Ve arama motorları bu yeni sayfaları site haritalarında kolayca bulabilir. Bu, arama motorları için site haritalarının genel çalışma prensibidir.

5/5 – (1 Oy kullanıldı.)

Yayımlandı

kategorisi

, ,

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

WhatsApp