Anasayfa » Blog » SSL Sertifikası Nedir? Ayrıntılı Rehber

SSL Sertifikası Nedir? Ayrıntılı Rehber

Son güncelleme :

by

Web sitesi güvenliği, dikkate almamız gereken en önemli faktörlerden biridir. Kullanıcıların güvenliği açısından SSL sertifikası en önemli şeylerden biridir. Bu yazıda neden bir SSL sertifikasına ihtiyacımız olduğunu açıklayacağız. Ve bu konuyla ilgili tüm önemli detayları bulabilirsiniz. Web tasarımı web yöneticisi işlerinde yeniyseniz, bu kılavuz bu konuyu derinlemesine anlamak için çok iyi olacaktır. Ayrıca, web siteniz için bir SSL sertifikası satın almayı düşünüyorsanız, bu kılavuz genel önemini anlamanıza yardımcı olur.

SSL Sertifikası nedir?

SSL sertifikası, web sunucusu ile web sitesinin ziyaretçileri arasındaki genel güvenlik protokolünü gösterir. Günümüz internet dünyasında bunlardan birine sahip olmak çok önemlidir. Nasıl çalıştığını anlamak için, web sitelerinin genel olarak nasıl çalıştığını anlamamız gerekir.

Her web sitesi sunuculara yüklenir. Sunucular, web sitemizle ilgili dosya ve verileri yüklediğimiz bilgisayarlardır. Ve sunucular bir internet bağlantısı ile dünyaya bağlanır. Ve dünyadaki herkes sunuculardaki bu verilere ulaşabilir.

Tarayıcılarından alan adını girdikten sonra web sunucularına bir sorgu gönderirler. Ve web sunucuları bu sorguyu tarayıcılardan alır ve önemli verileri tarayıcıya gönderir. Ve tarayıcı bu verileri web sitesinin tüm öğelerini gösterecek şekilde düzenler. Yani genel olarak web sitelerinin temel çalışma prensipleri bunlardır.

İnternet kullanıcıları olarak hepimizin IP adresleri var. Ayrıca bağlanmaya çalıştığımız bu web sunucularının da IP adresleri vardır. Arama çubuğuna girdiğimiz alan adını bağlayarak bu IP adreslerini bağlamaya çalışıyoruz. Ve alan adını web sunucusunun IP adresiyle birleştiren DNS protokolü ile iki sistem arasında veri aktarımı yapmak için doğrudan web sunucularına bağlanıyoruz.

SSL Sertifikası Neden Önemlidir?

Yukarıda anladığınız gibi, ziyaretçiler ve sunucular arasında bir veri aktarımı vardır. Dolayısıyla bu veri aktarımlarında güvenlik çok önemlidir. Çok iyi bir güvenlik elde etmek istiyorsak özel bir şey uygulamamız gerekiyor. Bir SSL protokolü bu güvenliği sağlar.

SSL, Güvenli Yuva Katmanı’nın kısaltmasıdır. Ve web sunucuları ile kullanıcılar arasında güvenlik sağlar. SSL sertifikası ile kullanıcıların IP adresi arasında şifreli bir bağlantı olacaktır. Ve hiçbir üçüncü taraf veya bilgisayar korsanı, sunucu ile kullanıcı arasındaki veri aktarımını almak için bu bağlantıya müdahale edemez.

Yukarıda gördüğünüz gibi SSL sertifikası web siteleri için oldukça önemlidir. Genellikle bu web sitesini güvenlikle bağlayabileceğinizi gösterirler.

SSL Protokolü Nasıl Çalışır?

Bir web sitesinin nasıl çalıştığını ve genel olarak web sunucularına nasıl bağlandığınızı biliyorsunuz. Dolayısıyla, SSL sertifikasının veya SSL protokolünün nasıl çalıştığını anlamanız çok daha kolay. Aslında tıpkı WhatsApp’ta olduğu gibi uçtan uca şifreleme gibidir. Böylece çok çabuk anlayabilirsiniz.

İlk olarak, web sitesinin alan adını girdikten veya bir web sitesinin arama motorunda arama sonuçlarına tıkladığınızda, tarayıcınız aracılığıyla o web sitesinin web sunucusuna bir bağlantı sorgusu gönderirsiniz. Bu bağlantı isteği genellikle tarayıcınızda SSL ile güvence altına alınır. Tarayıcınız yaygın ve Google Chrome gibi yeniyse, web sunucularına güvenli bağlantı sorguları gönderir.

Web sunucusu bu sorguyu alır ve kendisini tarayıcıya tanımlar. Ve web sunucusu SSL sertifika numarasını tarayıcıya gönderir.

Tarayıcı bir kez bu SSL sertifikasını veya bir numarayı alır ve güvenilirliğini kontrol eder. Ve web sunucusunun SSL sertifikası güvenilir ise, tarayıcı SSL bağlantısını kabul ettiği sinyalini gönderir.

Ayrıca web sunucusu, tarayıcınız ve kendisi arasında SSL şifreli bir oturum başlatır. Ve şifrelenmiş veriler iki uç arasında paylaşıma başlar.

Yukarıda gördüğünüz gibi, tarayıcı ve web sunucuları arasında çok sayıda karmaşık adım vardır. Ancak tüm bu adımların tamamlanması yalnızca milisaniye sürer. Ve bu oturumu tamamlamak çok fazla zaman almaz.

SSL Sertifikası Yoksa?

Bu, bir web sunucusunun tarayıcıya herhangi bir SSL sertifikası döndürmemesi durumudur. Ve tarayıcınız geri dönecek.

SSL Sertifikası olmayan bir web site.

Yukarıdaki gibi bir ekranla karşılaşacaksınız. Gördüğünüz gibi, bağlantının tarayıcı tarafından güvenilmediğini size bildirir. Çünkü web sunucusundan herhangi bir SSL sertifikası gelmedi. Anlamalısınız ki bağlantınız dış etkilere açılacaktır.

Ancak sahip olduğunuz önemli bir veriyi paylaşmıyorsanız, web sitesine devam etmek için “Gelişmiş” butonuna ve “Devam Et…” butonuna tıklayabilirsiniz.

Bir Web Sitesinin SSL Sertifikasına Sahip Olduğunu Nasıl Anlarım?

Bunu anlamak çok kolay. Alan adındaki HTTP bölümüne bakmanız yeterlidir. Bu web sitesinin bir SSL sertifikasına sahip olup olmadığı ortaya çıkacaktır. Örneğin;

Gğvenli bağlantı.

google.com’a bağlanmayı denediğinizde, Google Chrome ile bağlantınız varsa “Güvenliyse Bağlantı” sembolünü görebilirsiniz. Ayrıca, başka bir tarayıcıdan bağlanıyorsanız bu sembolü görebilirsiniz;

SSL sertifikası var.

HTTPS, bu web sitesinin bir SSL sertifikasına sahip olduğu ve bu web sitesine bağlanmanın güvenli olduğu anlamına gelir. HTTPS’nin kısaltması Güvenli Köprü Metni Aktarım Protokolü’dür. Ancak bir web sitesinin herhangi bir güvenlik protokolü yoksa;

SSL yok.

Bu, tarayıcınızın sizi bu konuda bilgilendireceği genel mesajdır.

Neden SSL Güvenliği Konusunda Endişelenmeniz Gerekiyor?

Anladığınız üzere SSL güvenlik protokolü, kullanıcının güvenliği açısından oldukça önemlidir. Dolayısıyla bir internet kullanıcısı olarak internet sitelerinin kullanıcı güvenliği konusunda endişelenmeniz gerekir.

Belki de internet sitesi sahipleri ve web sunucuları ile çok fazla veri paylaştığınızın farkında değilsiniz. Bu yüzden SSL sertifikası hakkında genel bilgileri bilmek çok önemlidir. Ve günümüz dünyasında en önemli ve değerli şeyin veri olduğunu unutmayın.

E-Ticaret Sitelerinde Yapılan İşlemler

Örneğin e-ticaret sitelerinden mal veya eşya satın alırken kargo için adresiniz gibi birçok kişisel bilgi giriyorsunuz. İşlem bilgileriniz ve kredi kartı bilgileriniz. Yani bilgi açısından, bunlar en önemli ve değerli bilgilerdir.

Bir e-ticaret sitesine bilgilerinizi verirken bağlantınızın güvenli olduğundan emin olmanız gerekir. Ve bu web sitesinin çok güçlü bir SSL sertifikasına sahip olması gerekir. Tarayıcınız zaten bağlantınızın güvenli olup olmadığını size bildirecektir. Ve bağlantı güvenli değilse, önemli verileriniz tüm üçüncü taraf müdahalelerini açacaktır.

Sosyal Medya ve Diğer Hesaplarınıza Giriş Yapın

İnternet sitelerinde çok sayıda önemli hesabınız ve sizin için çok önemli olan birçok sosyal medya hesabınız var. Giriş bilgileri insanlar için çok değerli bilgilerdir. Ve bu bilgilerin üçüncü şahıslar tarafından paylaşılmasını istemiyorsunuz.

Önemli hesaplarınıza giriş yaparken, web sitesinin bir SSL sertifikasına sahip olması gerekir. Bu nedenle, üçüncü şahıslar ve bilgisayar korsanları, o web sitesine bağlanırken oturum açma kimlik bilgilerinizle müdahale edemez.

Bir web sitesi SSL sertifikasına sahip değilse veya süresi dolmuşsa lütfen kimlik bilgilerinizi girmeyin. Kimlik bilgilerinizi dizginlemeniz büyük bir olasılık.

Kişisel Bilgi

İnterneti kullanırken doğum tarihiniz, adınız soyadınız ve belki de hiç umurunuzda olmayan pek çok bilgiyi üçüncü şahıslarla paylaşıyorsunuz. Ancak bu bilgiler çoğu bilgisayar korsanı için de çok değerlidir. Ve bu bilgileri diğer taraflara satıyorlar. Ve bilgilerinizin satılmasını istemezsiniz.

Bu nedenle, bağlandığınız tüm web sitelerinin bir SSL sertifikasına sahip olduğundan emin olmanız gerekir.

Yasal Belge Doldurma

Belgeleri çevrimiçi olarak doldururken, web sitesi ile birçok çeşit bilgiyi fazla paylaşıyorsunuz. Örneğin, işletmenizle ilgili ponle belgeleri dolduruyorsunuz. Ve işinizle ilgili birçok bilgi paylaşıyorsunuz. Ve çok önemli ve değerli bilgiler. Ayrıca SSL sertifikası varsa bilgileriniz bilgisayar korsanları gibi tüm üçüncü taraf müdahalelerine açıktır.

Yukarıda gördüğünüz gibi, yüksek güvenlikli bir bağlantı oluşturmak istiyorsanız web sitelerinin SSL sertifikasına dikkat etmenizde fayda var.

SSL Sertifikasında Hangi Bilgiler Bulunur?

Bir “sertifika” dan bahsediyoruz. Dolayısıyla bu sertifikalarda önemli bilgiler bulunmaktadır. Ama genel olarak bu bilgileri okuyup anlamamıza gerek yok. Tarayıcılarımız bunu bizim adımıza yapıyor. Ve bağlantının güvenli olup olmadığını bize bildiriyorlar. Ama bir SSL sertifikasında genel olarak bu bilgiyi bulabilirsiniz.

  • SSL sertifikası olan bir alan adı.
  • Bu sertifikaya sahip olan kurum veya kişiye ait bilgiler.
  • Bu sertifikayı veren sertifika yetkilisi.
  • SSL sertifika yetkilisinin dijital imzası.
  • Ana alanın sahip olduğu bu SSL sertifikasına sahip alt alanlar.
  • Bu etki alanına SSL sertifikasının verildiği tarih.
  • Sonuncusu, sertifikanın geçerli olmasıdır.
  • Genel sertifika anahtarı. Ayrıca, özel bir anahtar var. Ama bunu paylaşmıyorlar.

HTTPS’de yeşil güvenli kilit butonuna tıklayarak SSL sertifikalarını görüntüleyebilir, yukarıdaki gibi web sitesinin tüm SSL bilgilerini kolayca görüntüleyebilirsiniz.

Yukarıdan da anlayacağınız üzere farklı otoriteler web sitelerine SSL sertifikası vermektedir. Ve bu sertifika yetkilileri güvenilir olmalıdır. Ve genel olarak, tarayıcılar, bu sertifikanın geçerli olup olmadığı konusunda güvenilir otorite verileri kullanıyor.

SSL Sertifikası Türleri

Tahmin edebileceğiniz gibi, tek bir SSL sertifikası türü yoktur. Web sitelerinin kullandığı farklı türleri vardır. Web siteleri ile bilgi paylaşım düzeyine göre SSL sertifikalarının türleri değişecektir. Ve değişen bilgi seviyeleri ile güvenlik seviyesi değişecektir.

Alan Adı Onaylı SSL Sertifikaları(DV SSL)

Bu, çoğu bilgi web sitesinin ve blog sitesinin genel olarak sahip olduğu en genel SSL sertifikası türüdür. Ayrıca sunucu ile tarayıcı arasında daha az şifreleme sağlarlar. Bu tür web siteleri genellikle kullanıcı bilgilerine sahip değildir. Kullanıcılar gelir, bilgiyi alır ve gider.

Bir blog web sitesi oluşturuyorsanız, bunlardan birini web barındırma sağlayıcınızdan alabilirsiniz. Ve bunlardan birini alırken sadece alan adının gerçek sahibinin telefon görüşmeleri ve e-posta yoluyla olduğunu doğrularlar. Ve genel olarak ziyaretçi ile herhangi bir bilgi paylaşımı yapılmayacaktır.

Genişletilmiş Doğrulama SSL Sertifikaları(EV SSL)

Bu sertifika en kapsamlı sertifikadır ve genellikle en pahalı olanıdır. Genel olarak e-ticaret işletmeleri bu sertifikaya sahiptir. Ve bu sertifikaya sahip olmak için güvenilirliklerini farklı makamlara kanıtlamaları gerekiyor.

Ayrıca HTTPS bölümünde, ülkenin menşei ve kuruluşun adı hakkında ek bilgileri görebilirsiniz. Böylece bu ekstra bilgi ile insanlar arasında ekstra güvenlik ve güven sağlarlar.

Bir e-ticaret sitesi kurmayı düşünüyorsanız bu sertifikalardan birine sahip olmanız gerekiyor.

Kuruluş Onaylı SSL Sertifikaları(OV SSL)

Bu, başka bir önemli ve kapsamlı SSL sertifikasıdır. Doğrulama işlemi de bu sertifikalardan birini almak zordur. Adres çubuğunda da sahibinin bilgilerini görebilirsiniz. Ayrıca, sahiplerinin SSL sertifikasını kolayca görebilirsiniz.

Genel olarak bu tür kapsamlı sertifikalar kullanıcı tarafı açısından oldukça önemlidir. Çünkü kullanıcılar ve ziyaretçiler bu sistemlerle çok çeşitli bilgiler paylaşmaktadır. Ve bu bilgi genellikle çok önemlidir. Ve bu bilgilerin güvenliği OV SSL veya EV SSL ile gerçekleşir.

Wildcard SSL Sertifikaları

Adından da anlaşılacağı gibi, ana etki alanının tüm alt etki alanları için SSL sertifikalarını tanımlar. Wildcard SSL sertifikaları ile tüm alt alanlar aynı sertifikaya sahiptir. Ve web sitesinin sahibinin tüm alt alan adları için ayrı ayrı tüm SSL sertifikalarına sahip olması gerekmez.

Çoklu Alan SSL Sertifikaları

Birden çok farklı etki alanı için aynı SSL sertifikalarını tanımlarsa. Böylece sahiplerin sahip oldukları farklı alan adları için farklı sertifikalar almasına gerek kalmaz. Ancak bu etki alanı sertifikaları tüm alt etki alanlarını içermez.

Bu çok alanlı SSL sertifikasının başka bir türü de birleşik iletişim sertifikasıdır. Bu sertifikalar öncelikle bir internet kullanıcısının sahip olduğu tüm domainler için ortak bir SSL sertifikasına sahip olacak şekilde tasarlanmıştır.

Yukarıda gördüğünüz gibi, farklı web siteleri için farklı türde SSL sertifikaları mevcuttur. Uygulamalarınız için en iyisini almayı düşünmelisiniz. Ve ziyaretçilerden çok fazla veri alıyorsanız, en güvenli olanı almak çok önemlidir.

Bir Web Sitesi için SSL Sertifikası Alma

Web sitenizi oluştururken, muhtemelen en iyi servis sağlayıcıları arıyorsunuz. Ve bu sunucu sağlayıcıları genellikle SSL sertifikaları sağlıyor. Ancak genel olarak, farklı amaçlar için farklı türde SSL sertifikaları vardır. Ve bu tür SSL sertifikaları, kullanıcılara verdikleri güvenlik düzeyine göre değişmektedir.

Ziyaretçilerden çok sayıda önemli bilgiye ihtiyacınız varsa, kullanıcılara güvenli işlemler vermekle yükümlüsünüz. Ancak ayrıca herhangi bir ek bilgi almıyorsanız, karmaşık SSL sertifika türlerine sahip olmanıza gerek yoktur. Üstelik para ödemenize de gerek yok.

SSL sertifikalarının artan güvenliği ile doğrulama seviyesi de artar. Örneğin bir e-ticaret sitesi için sertifika almaya çalışıyorsunuz. Bu nedenle, bir EV-SSL almak için, doğrulama almak için şirketiniz hakkında çok fazla bilgi ve kendiniz hakkında çok fazla bilgi vermeniz gerekir. Ve tur kullanıcıları için çok iyi bir güvenlik sağlayacaksınız.

SSL Sertifikası Alma Adımları

Her şeyden önce, etki alanı sunucusu seçeneklerinizi ayarlamanız gerekir. Ve SSL sertifikası için yetkililerden kolayca dava açabilirsiniz. Ayrıca, hemen hemen tüm web barındırma sağlayıcıları, isterseniz SSL sertifikaları verir.

Barındırma şirketiniz, Sertifika Yetkililerinden bir Sertifika İmzalama Talebi oluşturacaktır.

Tüm bilgilerinizi doldurarak bu Sertifika İmzalama Talebini sunacaklar. Ve otorite sertifikayı sağlayacaktır.

Barındırma sağlayıcısı, barındırma hizmetinize SSL protokolünü yükleyecektir.

Yukarıda gördüğünüz gibi bir SSL sertifikasına sahip olmak çok kolaydır.

SSL’nin SEO’daki Önemi

Arama motorlarının temel amacının kullanıcı deneyimini geliştirmek olduğunu biliyorsunuz. Arama yapanlara en güvenli ve alakalı sonuçları göstermek istiyorlar. Ve SSL sertifikasına sahip web sitelerine öncelik veriyorlar. Bu nedenle, bu web siteleri kullanıcılara en güvenli bağlantıyı sağlar.

Ve bir SSL sertifikasının SEO açısından çok önemli olduğunu anlayabilirsiniz. Aslında, teknik SEO’da bu bir önkoşuldur. Bir web sitesi oluştururken her zaman SSL sertifikasını düşünün.

SSL Sertifikası İçin Sonuç Olarak

Yukarıda gördüğünüz gibi SSL sertifikası konusu oldukça karmaşıktır. Sisteminize uygulayabileceğiniz çeşitli SSL sertifikaları vardır. Ayrıca bunları uygun şekilde uygulamak SEO ve kullanıcı güvenliği açısından oldukça önemlidir.

Tarayıcılar, bu güvenlik protokollerine sahip olmayan web siteleri hakkında kullanıcıları bilgilendirmektedir. Bu nedenle, kullanıcı dostu bir sistem oluşturmak istiyorsanız bu protokolü sağlamanız gerekir.

Ve genel olarak, standart bir SSL sertifikasına sahip olmak çok basittir. Bunu sadece web barındırma sağlayıcılarından alabilirsiniz. Ve bu sertifikayı sizin adınıza düzenleyecekler. Ek karmaşık sertifikalar istiyorsanız, sizden daha fazla para ve bilgi talep edebilirler.

Bu nedenle, SSL sertifikaları hakkında hatırlanması gereken genel noktalar bunlardır. Bu nedenle, bu konu hakkında yorumlarınızı ve sorularınızı aşağıya bırakmayı unutmayın.

Değerli geri bildirimleriniz bizim için çok önemli.

Yararlı oldu mu ? (Geribildirim)

Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

WhatsApp